PRZEWODY POLIAMIDOWE (PA)

 

Charakteryzują się dużą wytrzymałością i sztywnością dzięki czemu są odporne na zginanie, a także na ścieranie. Nie reagują z większością olejów, tłuszczów, węglowodorów, tlenem i ozonem. Przewody PA doskonale trzymają się w złączkach samozaciskowych. Dodatkowa kalibracja gwarantuje stałą średnicę na całej długości przewodu.


 

Wykonywane są głównie w wersjach: PA6, PA11 i PA12.


Przewód szczególnie polecane do zastosowań w systemach pneumatycznych, hydraulicznych, paliwowych, centralnego smarowania i w kontakcie z chemikaliami. Produkowane są w różnych kolorach co pozwala na łatwą identyfikację poszczególnych obwodów zasilania lub różnych mediów. Przewody te są powszechnie dostępne w wersji PA11 w systemie calowym głównie w kolorach naturalnym, czarnym, niebieskim, żółtym i czerwonym, a w wersji PA6 i PA12 w systemie metrycznym w kolorze naturalnym i czarnym oraz mniej powszechne w innych kolorach .


Zakres temperatur pracy : -40º C do +90º C.

 


 

 

Przewody wykonane z PA charakteryzują się następującymi cechuje:


  • Wysoka odporność cieplna w zakresie od -40º C do +90º C.
  • Doskonała odporność chemiczna, zwłaszcza na działanie rozpuszczalników organicznych, płyny hamulcowe, tłuszcze, benzynę, oleje i smary.
  • Bardzo duża sztywność, twardość, trwałość i wytrzymałość mechaniczna.
  • Dobre właściwości ślizgowe (samosmarowość) oraz tłumienie drgań.
  • Duża wytrzymałość na zmęczenie oraz niska rozszerzalność cieplna.
  • Stabilność kształtu w warunkach oddziaływania obciążeń cieplnych.
  • Bardzo wysoka elastyczność oraz odporność na uderzenia.
  • Doskonała odporność na ścieranie.
  • Dobra obrabialność tj. (frezowanie, cięcie, wiercenie, toczenie).
  • Wysoka odporność na działanie promieniowania UV.



Przewody te charakteryzuje stosunkowo wysoka wytrzymałość na ciśnienia, uzależnione od średnicy wewnętrznej przewodu, grubości ścianki oraz temperatury pracy.

 

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej. Czytaj więcej.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.